Smo, kar jemo. In vsekakor je čas, da resnično opazimo povezavo med našim psihofizičnim počutjem in tem, kar pojemo. Seveda obstaja ogromno različnih diet ali načinov prehranjevanja. Velikokrat celo ljudje sledimo trendom in različnim super živilom. Ki se slišijo eksotično, a velikokrat imamo super živila pred našim nosom oziroma v državi v kateri živimo. Danes bom pisala več o protivnetni hrani, oziroma hrani, ki preprečuje vnetne procese.
A, preden napišem več o teh živilih, se mi zdi pomembno, da omenim še en vidik. To, da začnemo opuščati pravila in raje čuječno sledimo odzivu našega telesa, ko nekaj zaužijemo. Tako jaz opazujem prehranjevanje iz ajurvede, tkm in drugih načinov, le kot smernice. To niso stroga pravila, ki se jih naj bi strogo držali. Vsekakor smo ljudje nagnjeni k temu, da nam nekdo pove, kaj je dobro za nas in temu sledimo. A, čas je da prevzamemo odgovornost zase in prisluhnemo iskreni komunikaciji našega telesa. Ni vse dobro za vsakega. In ni vse slabo za vsakega. Ker nismo stroji, ampak edinstvena bitja.
In dodatno, na naše počutje vplivajo tudi naše misli, vzorci, čustvene blokade, energetska nepretočnost.. vse skupaj je povezano. Zato, lahko jemo super zdrava živila, jemo najbolj ekološko hrano, a bo počutje lahko še vedno slabo. Ali pa odvečna teža, kar ne bo odpadla.. Zato poleg prehrane opazujmo sebe kot celoto. Sami sebi bomo najboljši nutricionist.
Preberite še prispevek o koshah.
Ajurveda govori o došah ( dosha ) in vsekakor je povezava tudi v tem, kako močan je naš notranji ogenj. Nekdo, ki ima kapha konstitucijo bo načeloma imel drugačne izzive, kot nekdo, ki ima pitta konstitucijo. Na to vpliva še življenjski slog in leta. Zato bo nekdo, ki ima 25 let lahko jedel drugače, kot ženska po 40 letu.
In načeloma bodo smernice, da se izogibamo mastni hrani, pečeni hrani, hranjenju pozno zvečer, zažgani hrani, sladkorju, beli moki, alkoholu, gazirani pijači in sploh kadar govorimo o vnetju, se ne priporoča uživanje živalskih produktov.
Uživanje hrane, ki vzpodbuja vnetje v telesu, lahko povzroči različna bolezenska stanja, artritis, avtoimunih bolezni, alergijske reakcije. Raziskave celo kažejo, da taka prehrana celo vzpodbuja nastanek rakavih obolenj in seveda kopičenje maščobnih oblog.
Katera hrana, pijača pa lahko vpliva protivnetno:
- zelena zelenjava,
- kurkuma,
- ingver,
- borovnice,
- ananas,
- avokado,
- borovnice,
- zeleni čaj,
- lanena semena,
- kvinoja, ajda, proso,
- oreh,
- češnje,
- kakav,
- kokosovo olje.
A, kot sem že prej omenila, poleg hrane je potrebno še redno gibanje, umirjen um, čustvena uravnoteženost. Pa tudi opazovanje vzorcev. Zakaj hrepenimo po določeni hrani? Zakaj po določenem okusu? V tkm to povezujemo z neuravnoteženim delovanjem določenega meridijana. Ali pa nam telo na tak način sporoča.. nahrani me. S tem prijetnim občutkom in vitamini in minerali.
Preberite še blog, organska ura po TKM.
Preko yin joge se naučimo opazovati sebe. Svoj notranji svet in začnemo sodelovati s svojo intuicijo. Sčasoma ponovno vzljubimo dele sebe, ki so bili morda bolni, ranjeni, nenahranjeni. Podarimo si ljubezen in hrano, ki obogati naše telo, um in shen spirit.
Vabljeni na učiteljski tečaj yin joge, TUKAJ več informacij.
[…] da se dogaja vnetni proces, še posebno na urinogenitalnemu področju. Kliknite na prispevek o hrani, ki preprečuje vnetja. Lahko je to posledica premalo pitja vode, se pravi dehidracija. Mimogrede ne šteje, če se enkrat […]