Vsak organ v kitajski medicini je povezan z določenim okusom in okus vranice je sladek. A, pozor, to seveda ne pomeni sladkarije, čeprav ravno želja po tej vrsti hrane lahko kaže na neuravnoteženost.
Zato se je nerafiniranemu sladkorju zelo pomembno izogibati, iz večih razlogov, a vsekakor tudi zaradi vranice.
V bistvu je najboljša smernica sezonska in lokalna hrana, kar se pridela v poznem poletju. Orientacija pa je tudi rumena barva plodov. Na primer sladki krompir, buče, korenje, čičerika, fižol. Pa seveda tudi sadje, čeprav bodo v TKM velikokrat predlagali, da jih raje malce pokuhajte, saj je lahko presna hrana precej obremenila za vranico in želodec. Želodec je namreč par organ/meridian. Sadje pa je na primer marelice, jabolka, fige, datlji, grozdje.
Uporabljajte zelišča/začimbe, kot so ingver, koromač, cimet, muškatni orešček, janež.
Jejte toplo in kuhano hrano. Hladna hrana namreč vzame dlje časa za prebavo, poleg tega se pri presnovi porabi veliko Qi energije.
Obroki naj ne bodo preobilni, saj tudi to otežuje delovanje Vranice. Priporoča pa se vsekakor zajtrk, ne spuščajte ga, saj je od 07 ure do 09. ure čas optimalnega delovanja Želodca, med 09. in 11. uro pa vranice. Zato, če se želite kdaj občasno pregrešiti s sladkim, to raje naredite v tem časovnem okvirju.
Večerje naj ne bodo pretežke.
Naredite pa tudi kakšen yin položaj, za balansiranje teh dveh meridianov, na primer tjulenj, sfinga, zmaj, labod. Tako usmerimo Qi energijo navzdol in pomagamo pri prebavi.
Še najbolj pomembno pa je, da poslušamo svoje telo, misli, čustva. Se po hrani počutimo zaspano, brez energije, nemočno. Se nam morda spahuje. Je naše telo na splošno brez moči in so naše misli polne skrbi? Poskrbimo za občutek varnosti, umirjenosti in stabilnosti. Pomagamo si lahko tudi z meditacijo. Z majhnimi vsakodnevnimi koraki in spremembo življenjskega stila, lahko v naše življenje ponovno povabimo vitalnost in opolnomočenost.
Vabljeni na učiteljski tečaj yin joge & TKM, začetek 08. oktobra 2022. Več informacij najdete TUKAJ.