Cink je esencialni mineral, ki je ključen tudi pri imunskem sistemu in odpornosti. V času viroz in prehladov je tako še toliko bolj pomembno, da vnašamo hrano, ki je bogata s cinkom. Seveda obstaja ogromno prehranskih dopolnil in tudi sama jih uživam, a še vedno je hrana največje ” zdravilo.” Ker ga naše telo ne proizvaja samo, sta torej le ti dve možnosti.
Kot ste verjetno že opazili se sama prehranjujem izključno z rastlinsko prehrano, zato bom tudi tukaj pisala o virih cinka iz rastlinske prehrane. Saj bo tako ok, kajne ;)?
Najprej pa sploh poglejmo nekaj možnih koristi cinka in kako vpliva na naše telo:
- Prispeva k ohranjanju zdravih kosti, vida, las, kože in nohtov.
- Pomemben za delovanje imunskega sistema in metabolizma.
- Pomaga pri celjenju ran.
- Pomaga vrniti okus in vonj ( kar je pri marsikomu, ki je preživel korono lahko bil izziv ). Preberite še mojo izkušnjo Joga in okrevanje po koroni.
- Odpravljanje bele pege na nohtih ( to je lahko eden izmed ključnih znakov, da vam primanjkuje cinka ).
- Ima vlogo pri kognitivnih funkcijah.
- Ima vlogo pri plodnosti.
- Ima vlogo pri delitvi celic.
- Vloga pri delovanju možganov.
- Vpliva na duševno zdravje.
Hrana, ki vsebuje cink:
- leča,
- soja,
- različni oreščki,
- čičerika,
- šitake gobe,
- črni fižol,
- semena konoplje,
- buče, bučke in bučna semena,
- grah,
- kakav,
- sezamovo seme.
Preberite še blog Živila bogata z vitaminom C. Ponavadi se namreč priporoča kombinacija jemanja obeh vitaminov.
Bodite zdravi in vitalni.