Še dobro, da so super živila postala pravi hit in se veliko govori o njih. Da nimamo na voljo samo repe, zelja in sliv, hehe. Smo imeli v mladosti to na razpolago, pa smo bili vseeno zdravi. Verjamem v prehrano po sezonskih časih ( da jemo tisto sadje in zelenjavo, ki takrat raste ) in lokacijsko ( glede na to kje živimo ). To zagovarja tudi ayurveda. Pa vseeno kdaj pokukam tudi naokoli, tokrat v Južno Ameriko.
Chia, čia, čiaaa je tako eksotično ime, da že slutimo neke super power tega malega semenca.
Zakaj so mene prepričala:
- vlaknine, 11 g ima kar 48% priporočenega dnevnega vnosa ( btw lanena semena so tudi kul )
- proteini
- omega 3 in 6 ( več kot v lososu, zato raje jejmo semenčka kot ribe, prav ? )
- minerali, kot so kalcij ( za bolj trdne kosti – ženske, to je še posebno pomembno v zrelejših letih ), cink, fosfor
- antioksidant
- vitamini A, D,E in K
Verjamem, da obstaja kar nekaj izjemnih receptov s chia semeni, jaz pa jih uporabljam takole:
- smuti, dodam k smutiju ( ni važno ali je zelenjaven ali sadni ).
- kaša, dodatek k proseni kaši, ovsenim kosmičem, mueslijem.
- puding, v kozarec dam riževo mleko, dodam dve žlički chia semen, agavin sirup, kakav in dam v hladilnik čez noč. Postane taka gosta zmes, ki je slastna in še malo hrusta.
- kokosove kroglice, skupaj zmešamo kokosovo moko, chia semena, agavin sirup, banano, kakav in oblikujemo v kroglice. Meni je super. Ponavadi si rečem, da bom nesla na vadbo, potem pa čudežno hitro zginejo, hihi..nič bo treba spet narediti.
Sicer ni ravno hrana za prvi zmenek, ker je velika verjetnost, da se bodo zataknile med zobe. In imajo neverjetno vzdržljivo sposobnost, da se od tam ne premaknejo nekaj časa hihi.. Mogoče pa od tod izhaja prevod imena chia, ki pomeni vzdržljivost.
… [Trackback]
[…] Read More on to that Topic: mooni.si/chi-chi-chiaaaa/ […]